Bøker
Forfattere
Verk
Ingen treff
USAs ledervilje svikter
Språk
Bokmål
Format

Heftet

Bestill vurderingseksemplar
For lærere, fagansvarlige og forelesere
På lager - sendes nå
559,-

USAs ledervilje svikter
Maktpolitiske utfordringer og nye nasjonale forutsetninger

USA har fortsatt evnen til å dominere internasjonal politikk, men ikke viljen. Dette er én av konklusjonene i USAs ledervilje svikter.

Hvorfor er det slik? Svein Melby viser hvordan de politiske endringene er knyttet til endringer i kulturen og befolkningssammensetningen: Overgangen fra et overveiende angloprotestantisk til et multikulturelt USA gir oss et USA med et nytt syn på seg selv og sin rolle i verden. President Obamas reduserte vilje til å engasjere landet militært var et uttrykk for at han representerte det nye USA. Dette er et USA vi kommer til å se mer av i fremtiden.

USAs ledervilje svikter er en bredt anlagt analyse av amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Siktemålet er å bidra til økt kunnskap og oppmerksomhet om de overordnede sidene ved USAs politikk og internasjonale rolle. Melby trekker historiske linjer tilbake til dannelsen av den amerikanske staten. Han forklarer bakgrunnen for den amerikanske eksepsjonalismen, selvbildet der USA anses som en unik stat med helt spesielle egenskaper og forpliktelser til å fremme utbredelsen av det verdigrunnlaget USA er fundert på. Dette selvbildet er nå i endring.

Bokens målgruppe er alle som er opptatt av amerikansk politikk - studenter, undervisere, politiske beslutningstakere, mediearbeidere og den interesserte allmenheten.

Svein Melby er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) og har i en årrekke undervist i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han ledet fra oppstarten i 2005 og frem til 2010 Senter for transatlantiske studier ved IFS. Melby er en mye brukt mediekommentator om amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk, og har skrevet et stort antall fagartikler og kronikker om feltet. Han har også utgitt bøkene Amerikansk utenrikspolitikk og Bush-revolusjonen i amerikansk utenrikspolitikk.

Forfattere:
ISBN:
9788245021707
Utgitt:
Utgave:
1
Sider:
313
USAs ledervilje svikter