Nedlastbare filer
Høyoppløselig omslagHeftet
Hva er det som gjør at vi noen ganger lar være å hjelpe et annet menneske som er i nød, mens vi andre ganger går til store anstrengelser for å yte hjelp? Hvordan formes våre holdninger av det som skjer rundt oss, og hva bestemmer vår opplevelse av oss selv? Dette er eksempler på spørsmål som står sentralt innenfor sosialpsykologisk forskning og teori, og som forfatteren tar oss med på en diskusjon av. I bred forstand handler sosialpsykologi om å studere sosial påvirkning: Hvordan våre tanker, følelser og handlinger påvirkes av andre som vi har direkte kontakt med, eller av våre forestillinger om andre og av hva som er rett og galt. Mennesket lever ikke i isolat, men deltar i og må forholde seg til ulike sosiale grupper. Noen ganger oppstår det spenninger mellom gruppens og individets interesser. Spørsmål om hvilken betydning deltakelse i slike grupper har, og hvordan ulike spenninger løses, er av særlig interesse for sosialpsykologien.
I denne boken blir spørsmål som de over belyst gjennom beskrivelser av en rekke klassiske sosialpsykologiske studier. Studiene blir fulgt opp med henvisning til nyere forskning og med eksempler på aktuelle hendelser fra virkeligheten. Forfatteren tar oss også med på noen sosialpsykologiske betraktninger av mer dagligdagse hendelser som ledd i å utdype sosialpsykologisk teori.
Arild Raaheim er professor ved psykologisk fakultet ved Universitetet i Bergen, og ved Institutt for strategi og ledelse ved Norges handelshøyskole. Han er magister i kognitiv psykologi og har doktorgrad i helsepsykologi. Raaheim har skrevet en rekke bøker i psykologi og pedagogikk.
Her kan du lese et utdrag fra boken og se innholdsfortegnelsen.