Bøker
Forfattere
Verk
Ingen treff
Smittet av vold
Språk
Bokmål
Format

Heftet

Bestill vurderingseksemplar
For lærere, fagansvarlige og forelesere
På lager - sendes nå
519,-

Smittet av vold
Om sekundærtraumatisering, compassion fatigue og utbrenthet i hjelperyrkene

Hva gjør jobben med oss? Er du ansatt innenfor helse- og sosialfeltet, er det sannsynlig at du møter sykdom, fattigdom, ensomhet, rusmisbruk, vold og død i en eller annen form og grad. Jobben kan være svært belastende, noe sykefraværsstatistikken for disse yrkesgruppene hjelperyrkene er en indikasjon på. Vi påvirkes av det vi jobber med. Man blir preget av å arbeide med lidelse. Mange blir syke av det.

Hva gjør jobben din med deg? Etter å ha jobbet med voldsmenn, voldtektsmenn og pedofile overgripere i 11 år stilte forfatteren av denne boka, psykolog Per Isdal, seg selv dette spørsmålet. Svaret var nedslående. Han opplevde foruroligende flashbacks, hadde hodepine og konsentrasjonsvansker. Han var sint, redd og resignert, hadde trukket seg tilbake og endret sosiale og kulturelle preferanser. Han var blitt en person han ikke likte.

Hva gjør vi med det? Mange hjelpere opplever tilsvarende symptomer og forandringer, men kunnskapen om helserisikoen ved arbeidet har lenge vært mangelfull. I denne boka forklarer og diskuterer Isdal begreper som sekundærtraumatisering, compassion fatigue, vikarierende traumatisering og utbrenthet. Han presenterer også en rekke strategier for forebygging og bearbeiding av store og/eller varige belastninger, og ivaretakelse av ansatte, kolleger og en selv.

Smittet av vold er en personlig og praktisk orientert fagbok. Forfatterens målsetting er å bidra til større erkjennelse, åpenhet og mestring. Han henvender seg til alle som er, eller er på vei til å bli, en hjelper.

«I 1998 holdt jeg for første gang et foredrag om hvordan hjelpere ble påvirket av å jobbe med vold. Etter 11 år i jobben hadde jeg begynt å skjønne at jeg ble preget av det jeg møtte. Det mørket jeg møtte i jobben, ble til mørke i meg. Rundt meg så jeg andre hjelpere på mitt eget fagfelt som ble enda mer preget av arbeidet enn meg. Noen
forsvant, og kom aldri tilbake. Den gang tenkte jeg at det kunne være helsefarlig å jobbe for lenge eller for mye med vold.»

Per Isdal er psykologspesialist og psykoterapeut. Han var med på å etablere Stiftelsen Alternativ til Vold i 1987, og er i dag assisterende direktør og leder for ATV Stavanger. Han har skrevet boka Meningen med volden (2000) og ble i 2011 tildelt Den store psykologprisen av Norsk psykologforening.

Her kan du lese et utdrag fra boken og se innholdsfortegnelsen.

Forfattere:
ISBN:
9788245022025
Utgitt:
Utgave:
1
Sider:
306
Smittet av vold