Nedlastbare filer
Høyoppløselig omslagDenne boken tar for seg den norske forsvarsledelsens sikkerhetspolitiske og strategiske analyser og de forslagene til militære tiltak den forela regjering og storting i årene forut for det tyske angrepet 9. april 1940.
De nye utfordringene knyttet til nøytraliteten stilte Forsvaret i en svært vanskelig situasjon når det skulle operasjonalisere regjeringens inkonsistente og vaklende politikk etter krigsutbruddet i september 1939. Forsvarsledelsens syn på Norges forhold til de tre dominerende stormaktene i Nordvest-Europa: Sovjetunionen, Storbritannia og Tyskland blir også behandlet.
Noen av temaene i boken:
Nøytraliteten i norsk sikkerhetspolitikk
Norges forhold til Sovjetunionen, Storbritannia og Tyskland
Admiral Wolfgang Wegener og tysk marinestrategi
Forsvarets øverste ledelse
Land-, sjø- og luftmilitær utvikling i Norge i 1930-årene
Strategi og politisk fornektelse
Forsvaret av Nord-Norge
Forsøk på gjenreising av Forsvaret og militære krisetiltak etter 1937
Tom Kristiansen (f. 1953) er forsker ved Institutt for forsvarsstudier og emneansvarlig ved Forsvarets stabsskole. Han disputerte ved Universitet i Bergen og har hovedfag i historie fra Universitetet i Oslo. Kristiansen har tidligere vært knyttet til Forsvarsmuseet og Sjøkrigsskolen. Hans interessefelt er militær tenkning, europeisk diplomatisk historie, militær- og krigshistorie etter 1814. Kristiansen har publisert flere arbeider innenfor sitt interesseområde, blant annet (med Rolf Hobson) Total krig, nøytralitet og politisk splittelse. Norsk forsvarshistorie 1905 1940, bind 3 (Bergen 2001) og Navies in Northern Waters 1720 2000 (London 2004). Kristiansen var redaktør for og bidragsyter til boken Fregatter i storm og stille. Marinens «langskip» 1960 2007 (Bergen 2007).