Bøker
Forfattere
Verk
Ingen treff
Språkstrid og salmesang
Forfattere:
ISBN:
9788251925617
Utgitt:
Utgave:
1
Språkstrid og salmesang

Språkstrid og salmesang
Vår nynorske salmeskatt

«No livnar det i lundar», «Lei, milde ljos» og «Å leva det er å elska», synges i hele Norge. Få tenker over at de er på nynorsk, ingen lager noen språkstrid av den grunn. De har vunnet sin plass blant våre salmer, i kraft av sin stil og kvalitet. Det har ikke alltid vært slik!

Da Elias Blix begynte å skrive salmer på landsmål, utgav han dem først anonymt. Det ble opplevd som uhørt radikalt å bruke nynorsk i kirken, og det vakte store protester og skarp strid. Men kampen for nynorsk i kirken handlet om mer enn målstrev . Blix og hans etterfølgere ville forene det kristelige og det folkelige, og overvinne det kunstige skillet mellom folkets hverdagsliv og kristentroen.

Forfatteren går igjennom historien og framhever gruntvigianismens betydning, som ble videreført i den kirkelige nynorskbevegelsen, i særnorsk form. Mottoet "Kristendom og norskdom" hadde kirkelig og demokratisk slagkraft, og med de nynorske salmene fikk mange nordmenn for første gang mulighet til å bruke sitt eget språk i tilbedelse og lovprisning.

I denne boken belyses dette viktige kapitlet i nyere norsk historie, som hittil har vært lite påaktet. Alle som er glad i salmer, sang og musikk, vil ha glede og nytte av å lese boken.

Bjørn Sandvik (f. 1938) er dr.theol., tidligere sokneprest og forsker.

Format
Språk
På lager - sendes nå
Antall
299,-